torsdag 5 juli 2012

Idas vinkokta kyckling med vitkål & spenatfräs















Kycklingen:
Ca 400g kycklinginnerfilé
Smör
15 cl gott vitt vin
Soya (kikkoman)
Ingefära pulver
Vitpeppar
Torkad timjan

Vitkål och spenatfräset:
1/4 huvud vitkål finskuren
1-2 nävar färsk spenat
1 näve färsk  grovhackad persilja
2 vitlöksklyftor pressas
1 tsk sesamfrön oskalade
Smör
Cocosolja
Soya (kikkoman)
Vitpeppar

Såsen:
Vätskan/buljongen från kycklingen
Ca 3-4dl vispgrädde
150g philadelphia ost
Ev soya (kikkoman)

Lägg ett lager smör i en liten ugnssäker form. Häll i en skvätt soya, vitpeppar ingefära och timjan efter behag. Lägg i kycklingen och häll på vin så det täcker. Blanda om allt så smakerna fördelas. Lägg ytterligare ett lager smör ovanpå. In i ugnen 200 grader ca 25 minuter.

Strimla vitkål. Rosta sesamfröna snabbt i en het stekpanna. Lägg i smör och cocosolja (ganska så ordentligt) i pannan och lägg i vitkålen. Låt kålen mjukna och få lite färg. Pressa under tiden i vitlök och ha i lite soya och vitpeppar. Lägg sist ner spenat och persilja och låt blir mjukt, går ganska fort.

Sänk ugnen efter 25 min till 100 grader, sätt i vitkålsfräset i en ugnssäker form och in i ugnen. Ta ut kycklingen, häll av vätskan i stekpannan (häll absolut inte ut oljan + ev rester från kålen!). Sätt in kycklingen i ugenen igen med aluminiumfolie över så blir den inte torr. Häll i grädde, låt koka några minuter, smaka av med soya och vitpeppar. Rör till sist ner philadelphiaosten och låt tjockna något. Servera med valfri grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar